Oman talon ohjelmistokehitys houkuttelee
Oma ohjelmistokehitys ei tule ehkä ensimmäisenä mieleen vähittäiskaupasta, mutta Broman Groupissa se on itsestään selvää. IT-johtajan mukaan on myös selvää, että IT-tiimin työtahti pysyy kohtuullisena.
Kun Broman Groupin johto kyseli Sami Tuupasta töihin nelisen vuotta sitten, tämä työskenteli kansainvälisen ohjelmistotalon toimitusjohtajana ja maajohtajana Joensuussa.
”Ensimmäinen ajatukseni oli, miksi minä. Minulla oli kokemusta ohjelmistojen tuotannosta, myynnistä ja tuesta, ei vähittäiskaupan tietohallinnosta. Pian tuli selväksi, että Broman Groupin kulttuuri oli kaupan alalla poikkeus. Ohjelmistoja tehtiin paljon itse ja niiden tekemiseen todellakin investoitiin”, Tuupanen kertoo. Näin hänestä tuli Broman Groupin IT-johtaja.
Tuupasen mukaan ohjelmistoja kehitetään edelleen poikkeuksellisen paljon itse, mutta hän haluaa suunnata huomiota myös ostettujen ohjelmistojen sujuvaan integrointiin.
”On tärkeää, että IT-tiimi selvittää, mikä tukee milloinkin liiketoimintaa parhaiten. Esimerkiksi monia asioita pystyy tekemään pilvipalveluiden kautta ilman omaa tietohallintoa. Tai ainakin se voi olla houkuttelevaa. On kuitenkin varmistettava, mitä tapahtuu, jos ohjelmisto halutaan integroida muihin ohjelmistoihin tai jos halutaan lisätä automaatiota. On myös eri asia käyttää sovellusta yksin kuin 2 000 ihmisen voimin.”
Työn tulos näkyy ympärillä
Oli kyse sitten Motonet-tavaratalosta tai AD VaraosaMaailmasta, Broman Groupin IT-tiimi kohdistaa huomionsa myymälöihin ja verkkokauppaan sekä taustalla jylläävään logistiikkaan ja tuotetietojen hallintaan. Sujuvan automaation tarve on kiistaton yrityksessä, jonka verkkokaupoissa käydään kymmeniä miljoonia kertoja vuodessa.
”Kaikki, mitä teemme, tukee sitä, että asiakas saa parasta palvelua myymälöissä ja verkkokaupassa. Yksi suurimmista urakoistamme on ollut esimerkiksi automaatiovaraston luominen. Lavat liikkuvat vain, jos tietojärjestelmät toimivat”, Tuupanen sanoo. Hankkeen mittakaavasta kertoo muun muassa se, että lavapaikkoja on 100 000 ja tavarantoimittajia yli 500.
Tuupanen huomauttaa, että vähittäiskauppa tuo IT-tiimiläisten pöydille hyvin konkreettisia asioita selvitettäviksi.
”Mukavaa tässä on se, että yleensä IT-tiimin ihmiset nauttivat tosi paljon ongelmanratkaisusta ja sitä kyllä riittää. Moni tykkää myös siitä, että he voivat jutella vaikkapa myymälän henkilökunnan kanssa ja nähdä, mitä apua nämä tarvitsevat työhönsä ja miten uudet ratkaisut vaikuttavat työntekoon.”
Perheyhtiö tuo työhön tasaisuutta
Tuupasen tiimissä on reilut kaksikymmentä henkilöä. Ohjelmistokehittäjät, tietokanta-asiantuntijat, järjestelmäasiantuntijat ja projektipäälliköt työskentelevät pääosin Joensuussa, kun taas IT-tuen henkilöstöä on myös Turussa ja Vantaalla.
”Videoneuvotteluja on helppo järjestää, ja itse joudun toki jonkin verran matkustamaan.”
Tuupanen pitää tärkeänä, että tiimiläiset saavat nauttia jokseenkin säännöllisestä työstä, jos he sellaista arvostavat. Hänen mukaansa Broman Group houkutteleekin monia perheellisiä, hyvinkin kokeneita ohjelmistokehittäjiä, joita startupien epävarmuus ja pörssiyritysten rytmi ei enää innosta.
Kiinnostava työ hyvin työkaluin
Joukkoon on sulautunut konkareiden ohella myös alanvaihtajia ja nuoria harjoittelijoita.
”On hienoa, että meillä on isossa tiimissä ihmisiä, joilta uudet pystyvät oppimaan.” Tuupasen mukaan jokaiselle ohjelmistokehittäjälle on myös varattu aikaa oman osaamisen kehittämiseen.
”Pidän tärkeänä, että jokainen saisi tehdä suurin piirtein sitä, mistä on kiinnostunut, ja hyvillä työkaluilla. Se on varmasti ohjelmistokehittäjille se tärkein juttu.”
Ainoa, joka ei oikein pääse kehittämään ohjelmistokehittäjän taitojaan lienee IT-johtaja itse.
”Johtajathan ovat juoksupoikia”, Tuupanen nauraa. ”Onneksi tiimi sivistää minua jonkin verran, jotta voin itse keskittyä kokonaiskuvaan, tukea ihmisiä heidän töissään ja yhdistää ihmisiä toisiinsa.”